top of page
levensenergie levenskracht depressie eetstoornissen aarden grounden life force life energy

Levensenergie oftewel Levenskracht.

We staan er niet altijd bij stil...

Omdat ons leven vaak 'wordt' gevormd.

Vanaf jongs af aan, worden ons bepaalde verantwoordelijkheden en patronen aangeleerd. Maar passen deze patronen wel bij jou? 

Als volwassene zetten we deze patronen voort mede door verantwoordelijkheden en verwachtingen. Patronen die je langdurig voortzet, maar geen levensenergie- of kracht opleveren, zullen op den duur je opbreken... (depressie, burn-out klachten, bore-out klachten steken de kop op).

Levensenergie is energie die ervoor zorgt dat een mens, dier of plant kan leven. Een synoniem voor levensenergie is onder meer:

 • Levenskrachtenergie

 • Adem van het leven

 • Levenskracht

 • Vitale energie

 • Spirituele energie

 • Qi, ook wel geschreven als Ki (dit zit verwerkt in het woord Reiki en Gi (deze term is afkomstig uit China)

 • Chi of Ki (deze term is afkomstig uit Japan)

 • Prana (deze term komt uit het Sanskriet; een taal uit het oude India)

Nuances

Er bestaan diverse opvattingen over wat levensenergie precies is en hoe het ontstaat. Er zijn bijvoorbeeld veel nuances wat betreft de synoniemen van levensenergie. Prana wordt ook wel eens gebonden, gemanifesteerde energie genoemd. Qi en Chi worden ook wel eens ‘vrije energie’ genoemd. Qi is aanwezig in lucht en ether en als Qi gebonden wordt, wordt dit ook wel eens als prana gezien. Met andere woorden: als je denkt dat je een ‘ik’ bent, ervaar je prana. Als je bewustzijn zich verder uitstrekt en verbreedt, ervaar je Qi. Dat geeft vaak een verlichtend en ruim gevoel.

Vanuit het holisme is alles verbonden met elkaar en bestaat alles uit energie. Er is geen begin en geen eind van energie.

Als deze energie in balans is, zit je lekker in je vel. Je voelt je fysiek, emotioneel en mentaal stabiel en vitaal. Je ervaar bijvoorbeeld zelfvertrouwen.

Levensenergie zien

Vaak zie je of iemand lekker in zijn vel zit en of levensenergie in balans is. Sommige mensen nemen echter ook helder deze energie waar. Dit komt doordat zij een sterke intuïtie hebben. Vooral HSP-ers (hoogsensitieve personen of empaths) (dit is ongeveer 15-20% van de bevolking) hebben hier vaak een aanleg en talent voor.

 

Gebrek aan levensenergie

Iemand die geen levensenergie meer ervaart, voelt zich vaak moe, somber of depressief. Het is iemand die patronen volhoudt die geen energie meer geven. De energie is in dat geval geblokkeerd. Vaak voelt dit alsof je je levensenergie kwijt bent: dit is echter een illusie. Als je kan denken dat je je levensenergie kwijt bent, heb je (hoe onwaarschijnlijk je dit misschien ook voelt) nog genoeg energie om te denken en dus ook weer je levens energie te hervinden, als je jezelf er maar de 'tijd' voor geeft en 'aandacht' om te 'willen' veranderen en te onderzoeken 'waarom' je hier bent belandt*. Als deze levensenergie er helemaal niet meer is, is iemand overleden en fysiek niet meer aanwezig. Iemand is in dat geval niet weg (energie kan niet ‘weg’), maar in een andere dimensie.

* De holistische dietist heeft zelf een depressie en Burn-out en Bore-out ervaren, en helpt je graag bij jouw zoektocht naar jouw levensenergie.

Geblokkeerde levensenergie

Levensenergie kan door allerlei redenen blokkeren. Zo kan er energie (gedachten, gevoelens, lichamelijke pijn) van anderen zijn overgenomen, of energie (zoals emoties) zijn opgekropt/onderdrukt.

Vooral hoogsensitieve personen (HSP-ers en empaths) zijn hier gevoelig voor als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen.

Levensenergie terugkrijgen

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om je levensenergie te verhogen.

 1. Ontdek of je een HSP of Empath bent. Dit kan doormiddel van verschillende testen of er veel over te lezen en na te gaan of je je hierin kunt vinden. Leer in het geval van hoogsensitiviteit je hoogsensitiviteit goed beheersen en bij jezelf blijven (grenzen en behoeften leren aangeven, je eigen energie leren herkennen en die van een ander).

 2. Zorg fysiek goed voor jezelf. Wees je er bijvoorbeeld van bewust dat in bepaalde voeding veel levensenergie zit en in sommige weinig. Ontdek of/waar fysieke blokkades aanwezig zijn en transformeer ze. 

 3. Vaak liggen er ook op het vlak van emoties (gevoelens) en gedachten (denken) blokkades. Het is bij blokkades op emotioneel en mentaal vlak ook nodig om te ontdekken waar de blokkades precies liggen en om ze te transformeren.

Hoe ziet jouw leven er op dit moment uit?

Ben je tevreden?

Voel je je levensenergie stromen? of juist niet?

Meer levensenergie door zoeken naar je passies, bewustwording, evalueren, maar ook ontspanning.

Zoeken naar je passies, bewustwording, evaluatie en ontspanning kunnen er verder toe bijdragen dat je je energie vergroot. Samen met je holistisch dietist en CGT kan je nagaan op welke gebieden van je leven, je levensenergie niet meer goed doorstroomt. Dit doen we door praktische en inzichtelijk oefeningen.

Een hoogsensitieve (empath) holistische dietist (en Cognitief gedragstherapeut) met een sterke intuïtie kan precies sturen naar inzichten (dmv bewustwordingsoefeningen) waar blokkades liggen, wat er nodig is om deze te inzichtelijk te maken en hoe hieraan te werken, zodat je levensenergie weer kan stromen.

Belangrijk is dat je een professional en methode kiest die bij je past en waar je blij en enthousiast van wordt: dit versterkt je energie!

Qi is een fundamenteel concept uit de Chinese cultuur, of Ki in het Japans, doorgaans gedefinieerd als adem, levenskracht, vitale energie of spirituele energie dat deel uitmaakt van alles wat bestaat

'We worden als voelers geboren en als denkers gemaakt.'

Levensenergie
oftewel Levenskracht.

life energy levens energie grounding aarden
life energy levens energie grounding aarden
life energy levens energie grounding aarden
Nature life energy levensenergie grounding aarden
life energy levens energie grounding aarden
life energy levens energie grounding aarden
life energy levens energie grounding aarden
life energy levens energie grounding aarden
life energy levens energie grounding aarden
life energy levens energie grounding aarden
life energy levens energie grounding aarden
life energy levens energie grounding aarden
life energy levens energie grounding aarden
life energy levens energie grounding aarden

Consultations in English and Dutch
Remote, Digital consultations, Worldwide..
Paramedical & Holistically

Join our

online Holistic

coaching

with 100% personal approach

Holistisch dietist, voedingspsycholoog, polyvagaal therapie, zenuwstelsel, microbioom, darmen
bottom of page