top of page
Dietistenpraktijk DDietist Amsterdam dietist Eetstoornissen emotie eten PCOS Hormoonbalans Leefstijladvies Cognitieve Gedragstherapie Mindfullness Pure Voeding

Er is vaak veel onduidelijkheid over het verschil tussen een diëtist, voedingsdeskundige en gewichtsconsulent. Weet jij het verschil?/Weet u het verschil?

 

Wat is een dietist?

Een diëtist (Paramedisch beroep) is specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte (medisch) als gezondheid. Een diëtist adviseert over een evenwichtige voeding op een praktische, persoonlijke en professionele manier. De titel diëtist is beschermd en alleen professionals met een diploma HBO Voeding en Diëtetiek mogen deze titel gebruiken.  De studie omvat niet alleen kennis over voeding, maar ook een belangrijk deel medische kennis. Een te hoog cholesterolgehalte, te hoge bloeddruk en diabetes zijn vaakgehoorde redenen waarom iemand naar een diëtist wordt verwezen. Er is vaak een medische reden waarom iemand moet afvallen, of waarom de voeding moet worden aangepast. De diëtist heeft de nodige medische kennis in combinatie met voedingskennis om een dieet samen te stellen. Dit zit ook in de definitie van het woord dieet: “voeding die om medische redenen aan specifieke eisen moet voldoen ten behoeve van een individu”
Andere voorbeelden die onder behandeling van een diëtist vallen zijn onder andere: kinderen, zwangere vrouwen, obesitas (medisch overgewicht, de BMI is hoger dan 30), ernstige eetstoornissen (zoals anorexia, boulimia, binge eating disorder), COPD, voedingsallergieën en – intoleranties (zoals bijvoorbeeld coeliakie).

 

Vergoeding & Verzekeraars:

Sinds 2011 is de diëtist direct toegankelijk, je hoeft dus in principe geen verwijsbrief meer te hebben van de huisarts. Als je bij CZ, DeltaLloyd, De Friesland of OHRA bent verzekerd heb je wel nog een verwijsbrief nodig. De diëtist wordt 3 uur vergoed vanuit de basisverzekering. Houd er rekening mee dat de kosten af kunnen gaan van het eigen risico, kinderen tot 18 jaar hebben geen eigen risico. Wanneer je aanvullend verzekerd bent voor dieetadvisering krijg je jaarlijks meer vergoeding. Dit kun je nagaan bij je zorgverzekeraar.  De meeste zorgverzekeraars stellen inschrijving in het Kwaliteitsregister Paramedici als eis voor het sluiten van een contract met een diëtist. Dietisten die voldoen aan de kwaliteitseisen kunnen er zelf voor kiezen om een contract aan te gaan met zorgverzekeraars of niet. Dit is afhankelijk van de principes van de dietist. Dietistenpraktijk DDietist staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en voldoet aan alle kwaliteitseisen. Tevens staat Dietistenpraktijk DDietist ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging van Dietisten en Natuurdietisten Nederland.

Waarom Dietistenpraktijk DDietist ervoor heeft gekozen geen contracten af te sluiten met zorgverzekeraar, lees je hier.

 

Iedere vijf jaar moet een ingeschreven diëtist laten zien dat ze voldoende werkervaring heeft opgedaan en voldoende bij- en nascholing heeft gevolgd. Onder de wet BIG vallen bijvoorbeeld ook artsen, apothekersassistenten en fysiotherapeuten. De wet is bedoeld om de kwaliteit van de zorg te waarborgen en de patiënt te beschermen. Als je naar een zorgverlener met een beschermde titel gaat weet je dus zeker dat je te maken hebt met iemand met kennis van zaken!

 

 

Wat is een gewichtsconsulent?

Een gewichtsconsulent is speciaal opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. Een gewichtsconsulent geeft voedings- en bewegingsadviezen, zodat mensen een gezondere leefwijze aanleren en een gezonder lichaamsgewicht bereiken. Er is dus geen sprake van comorbiditeit of medische noodzaak. Gewichtsconsulent wordt je door de beroepsopleiding tot gewichts- of voedingsconsulent te volgen. Alleen met een erkend diploma kunnen gewichtsconsulenten zich vervolgens aansluiten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland, oftewel de BGN. De titel gewichtsconsulent is namelijk geen beschermde titel, wat betekent dat in principe iedereen zich mag uitgeven als gewichtsconsulent. Wanneer een gewichtsconsulent is aangesloten bij de BGN weet je zeker dat iemand een gedegen beroepsopleiding heeft afgerond, zich houdt aan de beroepseisen en regelmatig bijscholing volgt. De beroepsopleiding duurt gemiddeld 1 a 2 jaar, afhankelijk van het studietempo en omvat voedingsleer, coaching en praktijkvoering.

 

Wat is een voedingsdeskundige?

Een voedingsdeskundige is een deskundige op het gebied van voeding (zoals de naam eigenlijk al zegt). Ook de titel voedingsdeskundige is niet beschermd. De titel wordt gebruikt door mensen met kennis over voeding zonder opleiding (en gewoon hun kennis over voeding willen delen), maar hij wordt tevens vaak gebruikt door wetenschappers die in Wageningen de studie Voeding & Gezondheid hebben afgerond. Daarnaast wordt deze titel ook gebruikt door HBO-ers die een voedingsgerelateerde opleiding hebben gevolgd, zij noemen zichzelf voedingskundige. Zo bestaat er ook een éénjarige HBO-opleiding tot voedingsdeskundige. Soms werken voedingsdeskundigen vanuit een eigen praktijk, maar je vindt ze daarnaast als voorlichter op bijvoorbeeld scholen, bedrijven en sportscholen.

 

Wist jij het verschil/Wist u het verschil? Klik hier voor nog meer informatie; Waarom zou je een dietist geloven?

Het verschil tussen:
Een Diëtist (ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici),
Gewichtsconsulent & Voedingsdeskundige

Het Kwaliteitsregister Paramedici
`Werken aan je deskundigheid:
Kwaliteitsregister Paramedici
Diëtistenpraktijk DDiëtist is aangesloten bij:
Dietist Amsterdam Emotie eten Eetstoornissen PCOS Hormoonbalans Leefstijladvies Voedingsadvies Mindfulnes Cognitieve gedragstherapie Dietist
Dietist Amsterdam Emotie eten Eetstoornissen PCOS Hormoonbalans Leefstijladvies Voedingsadvies Mindfulnes Cognitieve gedragstherapie Dietist
Schermafbeelding 2021-06-08 om 11.59.03.png

Vakkenpakket van de Diëtist (2010):

 • Biochemistry

 • Human Nutrition

 • Human Physiology

 • Psychology

 • Food habits

 • Micro-Biology

 • Social Science

 • Product development

 • Marketing

 • Clinical Nutrition

 • Nutrition - Foodcultures

 • Nutrition - Health & Lifestyle

 • Nutrition - Sport

 • Skills (motivational interviewing)

 • Diet Therapy

 • Food Processing, Preservation and Food Hygiene (HCCP)

 • Food science

 • Nutritional Medicine

 • Healthcare: Systems and Management Structures

 • Epidemiology and Public Health

 • Genetics

 • Research Methods

 • Data Analysis

 • Behavioural Studies

 • Pharmacology

 • Professional Practice

 • Communication

 • Scientific research

 • Internships

Na 4-5 jaar (voltijd) - Bachelor of Health and Science - Geregistreerd Diëtist. De Diëtist dient elke 5 jaar aan kwaliteitseisen te voldoen d.m.v. o.a. bijscholingen, werkuren, ontwikkeling van materialen en opleidingen. Na de opleiding HBO Voeding & Dietetiek, specialiseerd de Diëtist zich in diverse richtingen.

dietist amsterdam natuurdietist specialist expats PCOS zwangerschapsdiabetes Diabetes hormoonadvies labtest allergietest intolerantietest topdietist
dietist amsterdam natuurdietist specialist expats PCOS zwangerschapsdiabetes Diabetes hormoonadvies labtest allergietest intolerantietest topdietist

Consultations in English and Dutch
Remote, Digital consultations, Worldwide..
Paramedical & Holistically

Join our

online Holistic

coaching

with 100% personal approach

Holistisch dietist, voedingspsycholoog, polyvagaal therapie, zenuwstelsel, microbioom, darmen
bottom of page