top of page
Dietistenpraktijk DDietist Amsterdam dietist Eetstoornissen emotie eten PCOS Hormoonbalans Leefstijladvies Cognitieve Gedragstherapie Mindfullness Pure Voeding

Bewustwordingstechnieken & Cognitieve Gedragstherapie & Voeding. Je kan pas afvallen op een gezonde manier als je weet, waarom je overeet..

 

Bewustwordingstechnieken.

Bewustwordingstechnieken richten zich op behoeften, dagelijkse terugkomende patronen & automatische handelingen. Tijdens de behandeling richt je jouw aandacht op jouw persoonlijke behoeften. Door deze gerichte aandacht sta je stil bij patronen waarin je vastzit en proberen we patronen te veranderen, zodat je beter je eigen behoeften kunt invullen naast alle 'verplichte/moeten' taken. 

Tevens staan we stil bij gevoel. Gevoelens die bepaalde 'automatische' handelingen kunnen triggeren.

Onbewust sla je namelijk je hele leven en ook elke dag, informatie op. Als de informatie vervelend is (iets wat je hebt meegemaakt, een rotgevoel of een spanning die je niet kon verwerken) wordt dit vaak vastgezet in een deel van je lichaam. Vergelijk het met een berg rommel in je kamer. Je hebt geen tijd,  geen zin of de mogelijkheden niet gehad om de rommel op te ruimen.  Om door te kunnen, heb je de rommel in je kast gegooid en de deur op slot gedaan. Het lijkt opgeruimd, maar dat is het niet echt. De rommel zit er nog wel.  Als je daar steeds meer rommel bij gooit, komt er uiteindelijk te veel ‘spanning’ op de kast. Er kan nog maar weinig bij. Als je de kast ook maar een beetje opent, dan knalt alles eruit.

(bijvoorbeeld in de vorm van een 'eetbui').

Emotionele en gedragsproblemen, tevens rondom voeding, zijn niets anders dan signalen dat er teveel spanning ‘op de kast’ zit. De bewustwordingstherapie helpt dus ’ rommel’ op te ruimen, die je in je onderbewuste heb opgeslagen. Dit betekent niet dat gebeurtenissen ongedaan gemaakt worden, maar dat de emotionele lading er vanaf gaat en je bewuster omgaan met bepaalde gebeurtenissen in je dagelijks leven of verleden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte, ‘een schonere kamer’ (situaties, automatische handelingen worden duidelijker 'waarom' je deze uitvoert. Door deze opheldering (oorzaak is duidelijk) kan er aan een oplossing gewerkt worden). Dit helpt  je beter in je vel te komen zitten en meer aan te kunnen en bewustere, betere keuzes kunt maken op voedingsgebied (en leefstijl gebied). De innerlijke reis die je tijdens de bewustwordingsvaardigheden(-technieken) maakt, kan je dus ook zien als ‘een grote schoonmaakactie’. De bewustwordingstechnieken zijn niet een op zichzelf staande therapie, maar een aandacht gerichte aanvulling op het behandelaanbod van Dietistenpraktijk DDietist.

Achtergrond.

Bewustwordingstechnieken, zoals gehanteerd bij Dietistenpraktijk DDietist gaan uit van het idee, dat ieder mens andere behoeften heeft en anders is (Holistische aanpak). Ieder persoon heeft dus een andere behandeling, een ander plan nodig. Door gerichte aandacht kun je contact maken met je ware ‘zelf’ en dan kan je vanuit je hart in plaats van vanuit je hoofd ervaren wat de functie is van de problemen waar je tegen aanloopt met betrekking tot keuzes die je maakt in je leven (op voedingsgebied, leefstijlgebied, maar ook op andere vlakken). Dit stilstaan bij je ‘zelf’ geeft inzicht. En wat je inziet, kun je veranderen. Door deze veranderingen en beantwoorden van je behoeften, zul je je gelukkiger voelen, rustiger voelen (minder onrust ervaren), positiever zijn en beter kunnen zorgen voor naasten.

Bewuster omgaan met 'de vraag' van je lichaam...

 

De oorspronkelijke mens at 'onbewerkte/niet-geraffineerde/pure (Whole Foods)' voeding, die zelf verzameld of gevangen werd: groente en fruit, zaden, noten, eieren, vlees en vis. Dit jagen en verzamelen ging met veel lichaamsbeweging gepaard. In de 21e eeuw lijken we nog maar weinig op deze 'oermens'. We leven in een andere wereld, meestal zittend of met geringe beweging en (veel) stress. Het is niet eenvoudig of vanzelfsprekend om op een gezonde manier te eten en te bewegen. Het leven is enorm snel en stelt hoge eisen om te presteren, we verzamelen het voedsel in de supermarkt. Herken je het, wanneer je na een lange werkdag moe richting huis rijdt. je dan toch maar weer kiest voor een gemakkelijke maaltijd? De gevolgen van deze kant&klare leefstijl, weinig beweging en stress zorgen vaak voor overgewicht en chronische ziekten. Ook raakt het lichaam hormonaal uit balans door onzuivere, geraffineerde voeding & voedingsstoffen tekorten (& verkeerde combinaties).

 

Ga na voor jezelf, wat het belangrijkste is in je leven. Luister je wel naar je eigen behoeften? of ben je enkel bezig met overleven? (werken, gezin, spanning/stress, geen tijd voor beweging, geen tijd voor ontspanning).

Heb je last van eetbuien en weet je niet waar deze vandaan komen? Heb je jezelf weleens afgevraagd waarom deze eetbuien steeds maar weer terugkomen, ook wanneer je jezelf elke keer maar weer voorneemt om niet hieraan toe te geven? Vechten tegen de behoeften van je lichaam is (bijna) niet mogelijk. Je lichaam is vaak sterker dan je geest. Aan welke behoefte(n) geef je geen gehoor en los je op door (overmatig) te eten?

 

Elk jaar weer een nieuwe poging met een nieuw dieet...Snelle en tijdelijke oplossingen.. Diëten zijn vaak vruchteloze pogingen om het gewicht en eetgewoonten te beheersen, want doorgaans werken ze niet. Behalve het beruchte jojo-effect brengen ze veel frustratie en verdriet teweeg.

 

De moderne mens is nauwelijks in contact met de oorspronkelijke behoeften van het lichaam m.b.t. eten, drinken, geestelijke behoeften en bewegen. Wanneer, wat, hoeveel, waarom, waar?

 

Bij Dietistenpraktijk DDietist is het mogelijk om leren mindfull (bewuster & aandachtiger) te eten. Vaardigheden en oefeningen met extra aandacht voor de omgang met eetgewoonten, voeding, beweging en acceptatie van jezelf. Hierdoor wordt het contact met het lichaam en de behoeften hersteld of verbeterd.

De bewustwordingsvaardigheden/oefeningen leren om meer in het hier-en-nu aanwezig te zijn en meer bewust met jezelf om te gaan. Toegespitst op bewust omgaan met eten helpen deze vaardigheden/oefeningen om minder op de 'automatische piloot' te eten, minder de emotionele stress weg te eten en om meer bewuste (gezonde) keuzes te kunnen maken in het eet- en leefpatroon waar je lichaam op geestelijk en lichamelijk niveau behoefte aan heeft.

 

Daarnaast richten de bewustwordingsvaardigheden/ oefeningen zich ook op het leren jezelf te accepteren zoals je bent en om het leven te accepteren zoals het is. De training helpt om te beseffen dat een zekere mate van onrust en ongemak bij het leven hoort. We worden allemaal wel eens ziek, we worden vanzelf oud en de meesten van ons voldoen nooit aan het 'ideaalbeeld', dat vaak gebaseerd is op een jong, knap en superslank uiterlijk.

Hoe ga je hiermee om? Leer je persoonlijke eigenschappen kennen, bijvoorbeeldperfectionisme; Leer de uitwerking van deze persoonlijke eigenschap op je gedragingen kennen. Leer met deze eigenschap(pen) om te gaan, zodat je jezelf niet steeds voor de gek houdt door te hoge, perfectionistische doelen te stellen die uiteindelijk helemaal niet haalbaar zijn (herken je dit?) waardoor je een schuldgevoel krijgt wanneer je je gemaakte doelen niet behaald en dus maar alle doelen weer aan de kant schuift....(de vicieuze circel).

 

De bewustwordingsvaardigheden/ oefeningen leren dat we niets hoeven wegduwen. Het leven brengt nu eenmaal dingen die moeilijk of pijnlijk zijn. Het verzet hiertegen levert veel stress op. Het lichaam reageert op stress met gespannen spieren of hogere hartslag en bloeddruk. Langdurige stress kan vele klachten veroorzaken, o.a. een hormonale disbalans (Cortisol). Geestelijk ontstaat mogelijk onrust, spanning, angst, onvrede of verwarring. Vaak reageren we daarop met een automatische reactie. Bewustwordingstechnieken nodigen uit om juist op zo'n moment op een vriendelijke manier stil te staan en te ontdekken waar de stress vandaan komt en hoe je hierop reageert, je hebt hierin altijd een keuze. Dat geeft de mogelijkheid en keuze om vervolgens zorgzaam te antwoorden op de situatie, in plaats van in die ene automatische reactie (gewoonte) te schieten.

De bewustwordingsvaardigheden/oefeningen nodigen uit om aandacht te geven aan het proces van eten, drinken en bewegen. Je leert je eigen patronen en gewoontes herkennen en vervolgens zorgzame keuzes te maken. De training/coaching/vaardigheden helpen om beter te kunnen luisteren naar de signalen van lichaam en geest, die informatie geven over wat en hoeveel te eten. Maar ook naar de signalen die vertellen dat er iets anders nodig is dan voedsel. Zoals bijvoorbeeld aandacht voor pijnlijke gevoelens, troost, gezelschap, beweging, iets leuks doen, ontspanning/rust, etc.

 

Bewustwording kan je helpen om meer te genieten van wat er is en van jezelf te houden. En als je bewuster omgaat met je voeding en leefpatroon, dan kan er een optimaler gezonder lichaam ontstaan waarbij je ideale gewicht ontstaat, beter leert reageren waarnaar je lichaam vraagt en je je lekkerder in je vel voelt.


Bewustwordingsvaardigheden/oefeningen & Cognitieve Gedragstherapie helpen bij de volgende klachten:

 • eindeloos met diëten bezig zijn zonder blijvend resultaat

 • voortdurend worstelen met je gewicht, onder- en overgewicht

 • vaak eten terwijl je geen honger hebt (tevens eetbuien met een 'schuldgevoel' reactie)

 • ongemakkelijk voelen in je lichaam als gevolg van je gewicht

 • negatieve invloed merken van je gewicht op je gezondheid, gevoel van welbevinden

 • gewicht weerhoud je om te doen wat je eigenlijk belangrijk vindt

 • eten in reactie op emotionele stress

 • moeite met vasthouden van een gezond gewicht

 • impulsief eten, gevoel van controleverlies

 • overmatig bezig zijn met gewicht en uiterlijk

 • voortdurend onder controle willen houden van eetgedrag

 • snel eten, alleen eten uit schaamte over de hoeveelheden

 • regelmatig schuldgevoelens over eten

 

Resultaten:

 • bewuster omgaan met eten, drinken en bewegen

 • herkennen van signalen die leiden tot ongezond gedrag en daar zorgvuldig mee om kunnen gaan

 • blijvende vermindering van lichamelijke en psychische klachten

 • veel beter kunnen ontspannen

 • vermindering van pijn en beter om kunnen gaan met blijvende pijn

 • meer energie en levenslust

 • verbeterd zelfvertrouwen

 • beter om kunnen gaan met stressvolle gebeurtenissen

 • minder laten opjagen door jezelf of anderen

 • verbeterd slaappatroon

 • verbetering van gezondheid, versterking immuunsysteem

 • beter kunnen genieten van de kleine dingen in het leven

 • emotioneel eten leren herkennen en hiermee kunnen omgaan en juist leren handelen.

 

Bewustwordingstechnieken & Cognitieve Gedragstherapie

Leren luisteren naar Behoeften.

Dietistenpraktijk DDietist Amsterdam dietist Eetstoornissen emotie eten PCOS Hormoonbalans Leefstijladvies Cognitieve Gedragstherapie Mindfulness Pure Voeding

Leer luisteren naar je lichamelijke & emotionele behoeften - en voel je in balans, energierijk en gezond.

...Geen eetbuien meer...

Dietistenpraktijk DDietist Amsterdam dietist Eetstoornissen emotie eten PCOS Hormoonbalans Leefstijladvies Cognitieve Gedragstherapie Mindfullness Pure Voeding

Consultations in English and Dutch
Remote, Digital consultations, Worldwide..
Paramedical & Holistically

Join our

online Holistic

coaching

with 100% personal approach

Holistisch dietist, voedingspsycholoog, polyvagaal therapie, zenuwstelsel, microbioom, darmen
bottom of page