top of page
Psychobioom, brain and gut, microbioom, darmflora, darmbacterie, zenuwstelsel

Psychobioom - De connectie tussen darmen & hersenen.

Ons microbioom fungeert als een extern brein en heeft via onder andere neurotransmitters een bepaald effect op ons gedrag. Tijdens consulten is het bespreekbaar om de huidige stand van zaken omtrent het ingewikkelde psychobioom en de invloed van diverse neurotransmitters op ons gedrag, evenals het ontstaan van neurodegeneratieve ziektes, te bespreken en na te gaan hoe deze mogelijk te verbeteren is.

Uitleg van begrippen...

Tientallen jaren van onderzoek hebben een verband gevonden tussen de samenstelling van het darmmicrobioom en functies van het centraal zenuwstelsel, zoals stemming, cognitie en geestelijke gezondheid. Deze verbinding heeft zelfs een eigen naam gekregen: het psychobioom.

Neurotransmitters zijn endogene chemicaliën die ervoor zorgen dat neuronen door het hele lichaam met elkaar kunnen communiceren. Ze stellen de hersenen in staat een verscheidenheid aan functies te vervullen, via het proces van chemische synaptische transmissie.

Wat zijn neurotransmitters? Neurotransmitters zijn chemische stoffen die in het zenuwstelsel de rol van boodschappers hebben. Ze spelen een cruciale rol bij het overbrengen van signalen tussen neuronen (zenuwcellen) in de hersenen en andere delen van het lichaam.

Neurodegeneratieve ziekten zijn invaliderende aandoeningen die leiden tot progressieve degeneratie en/of afsterven van zenuwcellen. Dit veroorzaakt problemen met bewegen (ataxie genoemd), of mentaal functioneren (dementie genoemd).

Ziekten van het zenuwstelsel waarbij in de loop van de jaren zenuwcellen afsterven. Voorbeelden zijn de ziekten van AlzheimerParkinson en Huntington. (klik op de links voor meer informatie).

Tevens is er een verband gevonden (evidence based) tussen Autisme, depressie, angst- & paniekstoornissen, ADHD, eetstoornissen én andere psychische diagnoses en het Microbioom.

Onrustige darmen - overprikkeld brein - Herstel je nervus vagus en werk aan je trauma(s).

 

Uitleg van begrippen...

De nervus vagus is een zenuw die uit de hersenen komt en naar organen in de borstkas en buik gaat. De mens heeft een linker en een rechter nervus vagus, onder elk sleutelbeen. Ze geven allebei vooral informatie door in de richting van het lichaam naar de hersenen.

De darm-hersenen verbinding of nervus vagus.
Door heel ons lichaam lopen verschillende zenuwen. Die zenuwen zorgen ervoor dat de signalen uit de hersenen bij de spieren en organen terechtkomen en maken het mogelijk om te voelen, te ruiken, te lopen, … De belangrijkste en grootste zenuw in ons lichaam loopt van de hersenen naar de darmen en wordt de nervus vagus oftewel de ‘darm-hersenen verbinding’ genoemd.

De nervus vagus maakt het mogelijk dat de hersenen en darmen in twee richtingen met elkaar kunnen communiceren en is meteen het drukste communicatienetwerk in ons lichaam. Anders dan we zouden denken zijn het niet de hersenen die het meeste ‘praten’, de darmen domineren het gesprek. Zij sturen de hersenen voortdurend informatie door over de situatie in ons spijsverteringsstelsel en functioneren als een soort van ‘tweede brein’.

Het microbioom
De communicatie vanuit de darmen wordt grotendeels bepaald door biljoenen goede en slechte bacteriën die samen de darmflora of het microbioom vormen. Het microbioom produceert vele belangrijke stoffen zoals vitamines en neurotransmitters die ons lichaam nodig heeft voor een goede functie van de darmen, de hersenen en de rest van ons lichaam.

De impact van een verstoord microbioom.
Het microbioom kan verstoord worden door een infectie, een ongezonde levensstijl, overmatige stress, verstoorde QI (levensenergie), of het gebruik van geneesmiddelen, waardoor er een onevenwicht of disbalans ontstaat. Bij een onevenwichtig microbioom zijn er meer slechte dan goede bacteriën in de darmen aanwezig, waardoor ook de communicatie vanuit de darmen met de hersenen overhoop gegooid wordt.

Miscommunicatie en de neurotransmitters.
Een microbioom in disbalans heeft onder andere tot gevolg dat de productie van neurotransmitters in onze darmen verstoord wordt. Neurotransmitters zijn signaalstoffen die gebruikt worden door ons zenuwstelsel en de hersenen om boodschappen over te brengen. Bepaalde neurotransmitters worden ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd, en zorgen ervoor dat we ons goed in ons vel voelen. Indien de productie van deze gelukshormonen in de darmen verstoord wordt bij een microbioom in disbalans, kunnen ook de hersenfuncties beïnvloed worden waardoor we ons slecht kunnen voelen.

De invloed van stress?
In onze huidige Westerse samenleving worden we voortdurend blootgesteld aan stress. Onder invloed van stress wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt, dat ons lichaam helpt om met deze stress om te gaan. 
Echter, indien stress chronisch wordt, ontstaat er een overproductie van cortisol. Een overproductie van cortisol (het stresshormoon) kan ervoor zorgen dat het microbioom uit evenwicht geraakt. Zoals hierboven uitgelegd kan een verstoorde productie van neurotransmitters in de darmen vervolgens de hersenfuncties en onze gemoedstoestand negatief beïnvloeden. Bij chronische stress verloopt het tweerichtingsverkeer tussen de darmen en hersenen dus stroef door de overproductie van cortisol, waardoor stress meteen voelbaar is in de buik.

Liefde voor het microbioom.
Om de communicatie vanuit de darmen naar de hersenen goed te laten verlopen, is een evenwichtige darmflora (microbioom) belangrijk. Maar is er voor een evenwichtige darmflora ook een evenwichtige leefstijl nodig. Met voeding-, leefstijl-, lichaamsconnectie-, QI (levensenergie) balans, is het mogelijk het microbioom (opnieuw) aan te sterken.

Ik help je graag tijdens dit holistische leer- & versterkings- proces; met inzichten en lessen (leer jouw lichaam beter kennen) en stapsgewijze begeleiding.

Met als missie om (beter) in verbinding te komen met je lichaam.

Dascha Willemsen, Holistisch Dietist bij Dietistenpraktijk DDietist, The Holistic Dietician.

Labtesten zijn mogelijk om eventueel inzichten te verkrijgen in de darmflora/microbioom.

Psychobioom, De connectie tussen de darmen en de hersenen.
Je darmflora & zenuwstelsel optimaliseren met voeding- & leefstijl- aanpassingen, eventueel ondersteunende supplementen en lab- & onderzoeken om persoonlijke situatie vast te stellen en gemaakte veranderingen te toetsen.
Psychobioom, brain and gut, microbioom, darmflora, darmbacterie, zenuwstelsel
Gut-Brain Axis
Microbioom, darmflora, cortisol, neurotransmitters, zenuwstelsel, gezondheid, darmen, stress, evenwicht

Bewustwording, Vertragen & (her)Verbinden)

Microbioom, darmflora, cortisol, neurotransmitters, zenuwstelsel, gezondheid, darmen, stress, evenwicht

Consultations in English and Dutch
Remote, Digital consultations, Worldwide..
Paramedical & Holistically

Join our

online Holistic

coaching

with 100% personal approach

Holistisch dietist, voedingspsycholoog, polyvagaal therapie, zenuwstelsel, microbioom, darmen
bottom of page