top of page
Vrouwelijke hormoonbalans, disbalans, PCOS, Endometriose, Depressie, Burn-out, Overgang

Vrouwelijke hormoonbalans en disbalans.

o.a. Pcos, Endometriose, de Overgang, Cycle syncing, Darmklachten, Stress...

 

Hoe ontstaat een hormonale disbalans?

Hormonen bevinden zich overal in ons lichaam, ze zijn immers betrokken bij al je lichaamsfuncties als signaalstoffen. Via de bloedbaan bereiken ze de juiste locatie waar ze vervolgens in weefsels en organen aanzetten tot actie of afremmen. Denk hierbij aan de spijsvertering, energiestofwisseling, lichaamstemperatuur en zelfs je gedrag en gevoelens.

​

Symptomen van een verstoorde hormoonhuishouding komen dan ook voor in alle onderdelen van ons fysiek én geestelijk welzijn. Dat maakt een hormonale disbalans een zeer breed en ingewikkeld begrip. Zo hebben we geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron, het slaaphormoon melatonine, eetlusthormonen ghreline en leptine, stress hormonen, adrenaline en cortisol en meer!

​

De oorzaak van je hormonale disbalans achterhalen is soms als het zoeken naar 'de speld in een hooiberg'. Meestal betreft het een combinatie van meerdere (leefstijl)factoren, zoals je slaappatroon, stressniveau en lichaamsbeweging. En net zoals met vrijwel alles in relatie tot onze gezondheid, staat ook hier voeding aan de basis.

​

Hormonen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je hebt immers voor elk hormoon specifieke nutriënten nodig voor de productie ervan, terwijl herhaaldelijk verkeerde voedingskeuzes eerder schade toebrengen. Met bepaalde voedingsmiddelen kun je bepaalde hormonen ondersteunen. Hierover informeert de holistische dietist je tijdens consulten. 

​

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn biochemische signaalstoffen die als onzichtbare regisseurs de diverse processen in ons systeem coördineren. Ze worden geproduceerd door endocriene klieren, zoals de schildklier, bijnieren en alvleesklier, en fungeren als boodschappers die instructies doorgeven aan verschillende organen en weefsels.

 

Rol van hormonen in het lichaam.

De rol van hormonen is als een dirigent voor een complex orkest. Neem bijvoorbeeld insuline, een hormoon geproduceerd door de alvleesklier; het reguleert de glucosebalans in het bloed en zorgt ervoor dat cellen voldoende energie krijgen. Ieder hormoon heeft een andere functie in ons lijf. Hoe bijzonder hoe ons lichaam werkt!

 

Belang van hormonen bij mannen en vrouwen.

Zowel mannen als vrouwen hebben een optimale hormonale balans nodig voor een gezond functionerend lichaam. Bij vrouwen speelt het hormoon oestrogeen een sleutelrol in de menstruatiecyclus, terwijl mannen kunnen genieten van de stabiliteit van testosteron. Echter, het belang van hormonale balans reikt verder dan de voortplanting.

Hormonen beïnvloeden:

  • onze stemming

  • energieniveaus

  • metabolisme

  • slaap

Een verstoring van dit fragiele evenwicht kan leiden tot een scala van gezondheidsproblemen, van gewichtstoename tot emotionele schommelingen en verminderde immuniteit.

​

 

Vrouwelijke hormoonbalans & Disbalans.
 

Vrouwelijke hormoonbalans, disbalans, PCOS, Endometriose, Depressie, Burn-out, Overgang

Oorzaken van hormonale onbalans:

  1. Stress: De boosdoener nummer één.

  2. Ongezonde voeding: Te veel suiker en bewerkte voedingsmiddelen (geraffineerde voeding) kunnen een aanslag plegen op je hormonale balans.

  3. Gebrek aan slaap:Het kan leiden tot ontregeling van verschillende hormonen, waaronder ghreline en leptine die ons honger- en verzadigingsgevoel regelen.

  4. Milieuvervuiling: Giftige stoffen in de lucht en chemicaliën in alledaagse producten kunnen hormoonverstorend werken en bijdragen aan disbalans.

  5. Medicatie: bijvoorbeeld een directe, of bijwerking van een medicijn die je inneemt.

​

Symptomen van hormonale disbalans:

  1. Vermoeidheid: Een signaal dat ons lichaam en systeem wat rust nodig heeft.

  2. Stemmingswisselingen: Van vrolijk naar geïrriteerd zonder aanwijsbare reden? Hormonen kunnen de schuldige zijn.

  3. Gewichtsproblemen: Moeite met afvallen of onverklaarbare gewichtstoename kan wijzen op hormonale disbalans.

  4. Huidproblemen: Acne, eczeem, of andere huidproblemen kunnen gekoppeld zijn aan hormonale verstoringen.

  5. Slaapproblemen: Hormonen zoals melatonine spelen een rol in ons slaappatroon. Een verstoring kan leiden tot slapeloosheid.

Bij The Holistic Dietician, Diëtistenpraktijk DDiëtist kan je terecht bij uiteenlopende klachten rondom hormonale (dis)balans & -oorzaken (denk aan o.a. PCOS, (insuline resistentie), Endometriose, Depressie, Burn-out, de Overgang, de darmgezondheid (Microbioom))
Hormonen & balans (en het Microbioom).
Hormonen zijn stoffen die signalen sturen door het lichaam en zo een rol spelen bij verschillende processen zoals vruchtbaarheid, eetlust, spieropbouw en de stofwisseling.

​

Wanneer hormonen uit balans raken, kan dit zich onder andere uiten in ziektebeelden als hypothyreoïdie (traag werkende schildklier), diabetes (mellitus/suikerziekte), PMS (pre-menstrueel sydroom), PCOS, burn-out, depressie en onvruchtbaarheid.

 

Bij Dietistenpraktijk DDietist is het mogelijk om tijdens consulten door bepaalde leefstijl-/medische achtergrond-/voedingsvragen te achterhalen of er een disbalans is van bepaalde hormonen in het lichaam. Tevens is het mogelijk om hormonale testen te doen via de praktijk. Wij werken samen met verschillende externe labs. De diëtist kan nagaan welke test (hormonale tests, Microbioom testen, bloedtesten m.b.t. orgaanfuncties, voedingsstoffen tekorten) nuttig zijn uit te voeren, verwijzen naar deze specifieke test(s) & lab(s), waarna samen met de client de resultaten in een consult kunnen worden geëvalueerd en adviezen kunnen worden opgesteld & doorgenomen.

​

Op basis van dit profiel biedt Dietistenpraktijk DDietist een passend holistisch advies om de disbalans te herstellen en zo klachten te verminderen of te voorkomen. Voeding speelt hierbij een essentiële rol. Maar ook voldoende ontspanning, nachtrust, beweging en eventuele ondersteunende supplementen worden meegenomen in het advies om zo te zorgen voor een betere balans.

​

Hormoonartikel magazine ZONDER MEER

geschreven door Dascha Willemsen (dietist).

​

Zoeken naar de juiste balans voor jouw lijf en algehele welzijn (holistische visie):

 

Het ontstaan en behouden van een depressie heeft veel te maken met hormonale balans... 

  • Serotonine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in onze gemoedstoestand.

  • Maar liefst 95% van onze serotonineproductie vindt plaats in de darmen. Hier wordt het aminozuur tryptofaan omgezet in deze neurotransmitter.

  • Naast eiwitten spelen andere voedingsmiddelen een belangrijke rol in onze emoties en gemoedstoestand.

  • Social media en het weer kunnen juist een negatieve invloed hebben op ons humeur.

  • Weinig zonlicht, draagt bij aan een vermindering van Serotonine in het lichaam.

  • .....

  • ..... (en zo spelen er nog meer oorzaken een rol in het ontstaan en behouden van een depressie)

De Holistisch Diëtist zoekt samen met jou naar de mogelijke oorzaken, legt deze uit (diepgaand - zodat jij weet: 'hoe & waarom') en stelt een persoonlijke, passend behandelplan op.

Leven volgens de 4 fases van je cyclus.

In elke fase van je cyclus voeren andere hormonen de boventoon, waardoor jij je steeds anders voelt en andere behoeften hebt (fysiologisch als emotioneel). Als je de natuurlijke schommelingen in jouw lichaam ontdekt en begrijpt, kun je gaan leven volgens de seizoenen van je cyclus en de vaardigheden die bij elke periode horen ten volle benutten.

​

Wil jij leren leven aan de hand van je cyclus?

Dit zijn de 4 fases van je cyclus en de dietist legt graag uit aan de hand van jouw cyclus, hoe je aan de hand van je cyclus kunt eten en je leven kunt inrichten;

​

Fase 1 – De menstruatie

Fase 2 – De folliculaire fase

Fase 3 – De ovulatie fase

Fase 4 – De luteale fase

balans hormonen hormoonbalans diabetes schildklier cholererol hypertenie dietetiek amsterdam amstelv

Consultations in English and Dutch
Remote, Digital consultations, Worldwide consultations....
Paramedical & Holistically

Join our

online Holistic

coaching

with 100% personal approach

Holistisch dietist, voedingspsycholoog, polyvagaal therapie, zenuwstelsel, microbioom, darmen
bottom of page