top of page

Tong analyse.

Je tong is een essentieel orgaan: het helpt met kauwen, slikken, praten, proeven. Maar in de Chinese geneeskunde staat de tong ook in verbinding met de gezondheid van de rest van het lichaam en kun je van alles over je organen leren door je tong te bestuderen en zo gezondheidskwalen af te lezen.

In de Chinese geneeskunde is een belangrijk uitgangspunt ‘zo binnen, zo buiten’. Wat er in het lichaam aan de hand is, moet je aan de buitenkant van het lichaam kunnen zien. Zo is ook de tong gekoppeld aan verschillende organen en interne processen en kan het stellen van een tongdiagnose je van alles over je gezondheid vertellen. Je kunt dus gezondheidskwalen aflezen aan je tong.

Hoe kun je een tong aflezen/ analyseren?

Verschillende delen van de tong zijn aan verschillende 

organen gekoppeld. Van voor naar achteren vind je de longen, het hart, de maag, milt, galblaas (links), lever (rechts), dikke darm, dunne darm en nieren (links en rechts). Hoe het met de gezondheid van deze organen gesteld is, kun je aflezen aan verschillende dingen.

 

In de basis kijk je naar de kleur, de vorm, de beslaglaag en de vochtigheid van de tongDe tong zelf vertelt ons iets over de stroom van Qi (energie) in het lichaam en de kwaliteit van het bloed. De laag op de tong vertelt ons meer over onze spijsvertering en ziekteverwekkers in ons lichaam die kunnen zorgen voor een disbalans in het brein.

Tongdiagnose stellen om gezondheidskwalen op te sporen.

Wanneer de diëtist een tong analyse uitvoert, vraagt ze jou om een aantal foto's te maken van je tong (in de ochtend) over een bepaalde periode en deze via WhatsApp of email toe te sturen. Je kunt een tong analyse laten uitvoeren enkel op basis van de foto's -  en bijv. erna nogmaals laten analyseren met achtergrond informatie rondom ziekten, voedingsgewoonten, nachtrust etc. om de analyses te vergelijken (met en zonder achtergrond informatie).

 

Zijn er op bepaalde plekken verkleuringen te zien? Scheurtjes? Gezwollenheid? Dat betekent dat dat orgaan extra aandacht nodig heeft en dat daar iets niet goed stroomt. Het is handig om een paar weken lang je tong regelmatig te bestuderen (foto's te maken). Hoe vaker je naar je tong kijkt, hoe beter je de veranderingen opmerkt en je gezondheidskwalen kunt opsporen of misschien een afwijking bespreekbaar maken met je arts, diëtist, acupuncturist, therapeut, etc.

Als er afwijkingen te zien zijn is het fijn als je weet waar je aan kunt werken op Holistische gebied; voeding, psyche (mentale), (fysieke/fysiologische) gezondheid, spiritualiteit (waaronder levensenergie). De diëtist werkt samen met diverse professionals op het medische en alternatieve gebied en kan mogelijk ook verwijzen om de behandeling extra steun te geven.

In de ochtend is je tong het minst beïnvloedt door de activiteiten van de dag, en kun je hem dus het beste bestuderen. Veranderingen in de gezondheid zijn vaak een aantal weken later pas op de tong te zien, dus mocht je iets hebben aangepakt, wees dan niet teleurgesteld als dit niet meteen op de tong te zien is.

 

De tong wordt door bijv. acupuncturisten en Shiatsu-therapeuten dan ook ingezet om te kijken naar de staat van de afgelopen weken, en voelt de pols om de huidige staat te beoordelen.

Meer informatie? Plan een Clarity call in. Tarieven zijn afhankelijk van de (totale) behandeling, persoonlijke hulpvragen & situatie.

Tong analyse

Tong analyse

Consultations in English and Dutch
Remote, Digital consultations, Worldwide..
Paramedical & Holistically

Join our

online Holistic

coaching

with 100% personal approach

Holistisch dietist, voedingspsycholoog, polyvagaal therapie, zenuwstelsel, microbioom, darmen
bottom of page