top of page

Tong analyse.

Je tong is een essentieel orgaan: het helpt met kauwen, slikken, praten, proeven. Maar in de Chinese geneeskunde staat de tong ook in verbinding met de gezondheid van de rest van het lichaam en kun je van alles over je organen leren door je tong te bestuderen en zo gezondheidskwalen af te lezen.

In de Chinese geneeskunde is een belangrijk uitgangspunt ‘zo binnen, zo buiten’. Wat er in het lichaam aan de hand is, moet je aan de buitenkant van het lichaam kunnen zien. Zo is ook de tong gekoppeld aan verschillende organen en interne processen en kan het stellen van een tongdiagnose je van alles over je gezondheid vertellen. Je kunt dus gezondheidskwalen aflezen aan je tong.

Hoe kun je een tong aflezen/ analyseren?

Verschillende delen van de tong zijn aan verschillende 

organen gekoppeld. Van voor naar achteren vind je de longen, het hart, de maag, milt, galblaas (links), lever (rechts), dikke darm, dunne darm en nieren (links en rechts). Hoe het met de gezondheid van deze organen gesteld is, kun je aflezen aan verschillende dingen.

 

In de basis kijk je naar de kleur, de vorm, de beslaglaag en de vochtigheid van de tongDe tong zelf vertelt ons iets over de stroom van Qi (energie) in het lichaam en de kwaliteit van het bloed. De laag op de tong vertelt ons meer over onze spijsvertering en ziekteverwekkers in ons lichaam die kunnen zorgen voor een disbalans in het brein.

Tongdiagnose stellen om gezondheidskwalen op te sporen.

Wanneer de diëtist een tong analyse uitvoert, vraagt ze jou om een aantal foto's te maken van je tong (in de ochtend) over een bepaalde periode en deze via WhatsApp of email toe te sturen. Je kunt een tong analyse laten uitvoeren enkel op basis van de foto's -  en bijv. erna nogmaals laten analyseren met achtergrond informatie rondom ziekten, voedingsgewoonten, nachtrust etc. om de analyses te vergelijken (met en zonder achtergrond informatie).

 

Zijn er op bepaalde plekken verkleuringen te zien? Scheurtjes? Gezwollenheid? Dat betekent dat dat orgaan extra aandacht nodig heeft en dat daar iets niet goed stroomt. Het is handig om een paar weken lang je tong regelmatig te bestuderen (foto's te maken). Hoe vaker je naar je tong kijkt, hoe beter je de veranderingen opmerkt en je gezondheidskwalen kunt opsporen of misschien een afwijking bespreekbaar maken met je arts, diëtist, acupuncturist, therapeut, etc.

Als er afwijkingen te zien zijn is het fijn als je weet waar je aan kunt werken op Holistische gebied; voeding, psyche (mentale), (fysieke/fysiologische) gezondheid, spiritualiteit (waaronder levensenergie). De diëtist werkt samen met diverse professionals op het medische en alternatieve gebied en kan mogelijk ook verwijzen om de behandeling extra steun te geven.

In de ochtend is je tong het minst beïnvloedt door de activiteiten van de dag, en kun je hem dus het beste bestuderen. Veranderingen in de gezondheid zijn vaak een aantal weken later pas op de tong te zien, dus mocht je iets hebben aangepakt, wees dan niet teleurgesteld als dit niet meteen op de tong te zien is.

 

De tong wordt door bijv. acupuncturisten en Shiatsu-therapeuten dan ook ingezet om te kijken naar de staat van de afgelopen weken, en voelt de pols om de huidige staat te beoordelen.

pH waarde.

Wat is de pH-waarde?

Alles wat water (vocht) bevat heeft een bepaalde zuurgraad die we kunnen meten. Dit duiden we aan met de pH-waarde. De ingewikkelde wiskundige formuleringen zal ik je besparen, maar wat dat praktisch gezien betekent, leg ik je graag hieronder uit.

Een pH-waarde van 7 zien we als neutraal. Alles onder de 7 is zuur en boven de 7 is basisch, ofwel alkalisch. Dit geldt voor water, maar ook voor allerlei andere factoren die water bevatten, waaronder het lichaam. Het vrouwelijke lichaam bestaat gemiddeld voor 52% uit vocht, bij mannen is dat 63% en bij baby’s zelfs 75%.

Dit vocht vinden we in het hele lichaam, namelijk in onze cellen, weefsels en het bloed. Dat betekent dat het lichaam op verschillende plekken over een bepaalde zuurgraad beschikt. Deze zuurgraad moet de juiste waarde hebben om verschillende processen in het lichaam goed te laten verlopen en bescherming te bieden van invloeden van buitenaf.

Zuur base evenwicht.

Zoals hiervoor al aangegeven is 7 een neutrale pH-waarde. Hiervoor moeten de zuren en basen met elkaar in balans zijn. Daarom spreken we ook wel over het zuur base evenwicht. In de natuur zijn er altijd processen van opbouw en afbraak, zo ook in het menselijk lichaam. De meeste processen die zorgen voor opbouw zijn basisch, de processen die zorgen voor afbraak zijn zuur.

Zo heeft de maag bijvoorbeeld een zuurgraad van gemiddeld tussen de 1 en 4, afhankelijk van of er onlangs gegeten is of niet. De maag is zo zuur omdat het voeding moet afbreken en eventuele toxinen (giftige stoffen) moet neutraliseren. Het bloed heeft daarentegen een vrij neutrale pH-waarde tussen 7,35 en 7,45. Ook speeksel heeft bijvoorbeeld een neutrale of licht basische zuurgraad. Met name de longen en de nieren zorgen middels de ademhaling en urine voor het behoud van een goed zuur base evenwicht.

Verzuren van het lichaam.

Als het natuurlijke zuur base evenwicht is verstoord, kan dit voor gezondheidsongemakken zorgen. Een te hoge zuurgraad belast namelijk het lichaam en maakt het kwetsbaarder voor ongewenste indringers. Wanneer er sprake is van een te hoog zuurgehalte in het bloed kan dit lichamelijke ongemakken in de hand werken. Maar ook de bloeddruk en de botgezondheid worden door de zuur base balans beïnvloed.

Veelal zien we een verzuring van het lichaam door verkeerde voeding en te veel stress. Ook een verkeerde ademhaling kan voor verstoring zorgen. Door te snel ademen, adem je te veel zure kooldioxide uit. Te veel stress zorgt onder andere voor een te snelle ademhaling.

De voornaamste oorzaak van verzuring is een overmaat aan verzurende voeding. Dat betekent overigens niet dat er veel zuur smakende voeding gegeten wordt, maar dat er meer zuurvormende dan basevormende voeding je lijf in gaat. Zo hebben vlees, zuivel, eieren, granen en suiker vooral een verzurend effect. Basische ofwel alkalische voeding is met name plantaardig. Vrijwel de meeste soorten fruit, niet-zetmeel houdende groenten, zaden, noten en kiemen hebben een basische werking op de zuurgraad van het lichaam.

Ontzuren van het lichaam

Regulatie van de pH is belangrijk, omdat verzuren van het lichaam niet bevorderlijk is voor je gezondheid. Het lichaam ontzuren doe je door verbeteringen aan te brengen op een aantal vlakken. Zo is de eerste en eigenlijk makkelijkste stap het letten op je ademhaling. Dit kan je namelijk op elk moment van de dag toepassen en kost je niks, behalve een paar minuten aandacht. Door rustiger te ademen kan je ook gevoelens van stress verminderen. Zo kunnen ademhalingstechnieken een positieve werking te hebben op de mentale gezondheid.

Voeding die de pH-waarde van het lichaam verlaagt kan je het best verminderen. Zet dus wat vaker plantaardige voeding en met name extra groente op het menu. Zorg hierbij ook voor variatie en laat de bewerkte producten liever staan. Ook verse kruiden en bijvoorbeeld kruidenthee kunnen bijdragen aan ontzuring.

Zuurgraad meten

Om je zuurgraad op een eenvoudige manier te meten, kan je gebruik maken van pH strips. Deze pH strips kunnen via de urine de zuurgraad meten. Als je hiermee een hoge zuurgraad meet, kan dit betekenen dat je verzuurd bent en ga je bij voorkeur je lichaam ontzuren. Wil je pH strips bestellen (via Vitakruid, met mogelijke kortingscode) en evalueren met de holistisch dietist? Vraag dan informatie over de mogelijkheden.

Meer informatie? Plan een Clarity call in. Tarieven zijn afhankelijk van de (totale) behandeling, persoonlijke hulpvragen & situatie.

Tong analyse &  pH

Tong analyse
pH waarde meten lichaam, lichaamspH
lichaamspH, pH van het lichaam, urine

Consultations in English and Dutch
Remote, Digital consultations, Worldwide..
Paramedical & Holistically

Join our

online Holistic

coaching

with 100% personal approach

Holistisch dietist, voedingspsycholoog, polyvagaal therapie, zenuwstelsel, microbioom, darmen
bottom of page