Dietistenpraktijk DDietist
theholisticdietician.com
Nourish yourself beyond nutrition. Verbinding hervinden tussen hoofd & lichaam; We zijn als voelers geboren & als denkers gemaakt.
In liefde voor jouw lichaam. Emotionele & Praktische hulp - Praktijk locatie (Nederland & Portugal) & Digitale consulten (Wereldwijd).
Holistic coaching; Nutrition & Dietetics; Nutritional, Psychological, Spiritual - Nourish yourself beyond nutrition, since 2010.
Ruim gespecialiseerd in de behandeling van Eetstoornissen, Emotioneel eten, Hoofd-lichaam verbinding, HSP, Hormonale Balans,
het immuunsysteem en het Microbioom, het Zenuwstelsel, Fertiliteit en Zwangerschap.
Frequently asked Questions, Veelgestelde vragen (FAQ).
Wat is holistische gezondheidszorg?
Holistische gezondheidszorg beschouwt de mens als een geheel, waarbij lichamelijke, emotionele, mentale en sociale factoren met elkaar in verbinding staan. Deze benadering gaat ervan uit dat gezondheidsproblemen vaak ontstaan door een samenspel van verschillende invloeden – zoals leefstijl, voeding, mentale gezondheid en omgevingsfactoren. In de behandeling kijkt de holistische zorgverlener naar al deze aspecten om een plan op maat te maken dat niet alleen symptomen aanpakt, maar ook de onderliggende oorzaken van een gezondheidsprobleem behandelt. Dit betekent vaak dat er aandacht is voor leefstijlaanpassingen, stressbeheer, voeding, beweging en mentale welzijn, in combinatie met medische zorg waar nodig.
Facturatie, Vergoeding en Betaling
Verwijzing van de Huisarts
-
Een verwijzing van de huisarts is niet verplicht voor een afspraak met de diëtist, maar kan helpen voor vergoeding bij sommige zorgverzekeraars.
-
Belangrijk: Voor enkele verzekeringen is het noodzakelijk dat de persoonlijke AGB-code van de huisarts op de verwijzing staat.
Declaratie bij de Zorgverzekering
-
Consulten zijn uitsluitend declarabel bij de zorgverzekeraar onder de titel Diëtist/Kwaliteitsgeregistreerd diëtist(niet onder Psychologie of Alternatieve Geneeswijze).
-
Voor consulten zonder vergoeding is een verwijzing niet nodig, omdat de diëtist vrij toegankelijk is sinds 2011. Echter, voor declaratie bij de zorgverzekering wordt doorgaans nog wel een verwijzing met AGB-code gevraagd.
Toelichting op Facturatie
-
De kosten per consult omvatten zowel de tijd die de cliënt op het spreekuur is (directe tijd) als de benodigde voorbereiding en uitwerking (indirecte tijd).
-
Intakeconsult: Dit bestaat uit directe tijd (zoals het gesprek zelf) en indirecte tijd (zoals dossier aanmaak en voorbereidingen (voor het consult)/nabereidingen (na het consult), behandelplan en handout met adviezen besproken tijdens het consult).
-
Vervolgconsulten: Hier wordt doorgaans een vast bedrag gerekend, inclusief 15 minuten indirecte tijd.
-
Voedingsplannen: Deze kosten zijn gebaseerd op 6-8 uur indirecte tijd.
Vergoedingen en Tarieven
-
De vergoeding verschilt per zorgverzekering en kunt u in uw polis nalezen.
-
Gecontracteerde diëtist: Verzekeraars vergoeden doorgaans 100% voor 3 uur aan het marktconforme tarief (ca. €60 per uur, 15 euro per kwartier).
-
Niet-gecontracteerde diëtist: Bij een contractvrije diëtist wordt vaak €13,79 per kwartier vergoed. U behoudt hierbij meer privacy en behandelvrijheid, aangezien de zorgverzekeraar geen inzage heeft in uw behandelgegevens.
Keuze voor een Niet-Gecontracteerde Diëtist
-
Voor volledige privacy en meer vrijheid in behandeling kan gekozen worden voor een niet-gecontracteerde diëtist. In dat geval wordt uw medische dossier niet gedeeld met de zorgverzekering, gemaakte kosten blijven transparant (geen onverwachte afschrijvingen door de zorgverzekeraar of na-gestuurde facturen).
Let hierop bij Declaratie
-
Controleer altijd uw polisvoorwaarden. Let hierbij specifiek op:
-
Eigen risico en vergoedingen voor niet-gecontracteerde diëtisten
-
Benodigde verwijsbrief: Vermeld hierin diagnose, reden van verwijzing en de AGB-code van de huisarts (of andere verwijzer, zoals verloskundige), indien nodig voor declaratie.
-
Declaratie bij Buitenlandse Verzekering
-
De praktijk in Nederland en Portugal voldoet aan alle Nederlandse kwaliteitseisen en werkt contractvrij. Hierdoor is declaratie mogelijk bij Nederlandse en buitenlandse zorgverzekeringen.
Tip: Voor meer informatie over zorgverzekeringen en vergoedingen kunt u de campagne “Ik regel mijn zorg goed” van de Rijksoverheid raadplegen.
Kan ik mijn dieetkosten (facturen consulten Diëtetiek, supplementen, etc.) aftrekken van de Belasting?
Ja, het is mogelijk om dieetkosten onder bepaalde voorwaarden af te trekken van de belasting. Als u een dieet volgt dat is voorgeschreven door een arts of diëtist, komt u mogelijk in aanmerking om een vast bedrag voor deze kosten af te trekken. Dit geldt ook voor dieetkosten van gezinsleden of huisgenoten, mits zij voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Belangrijke aandachtspunten voor belastingaftrek van dieetkosten:
-
Medische indicatie: Het dieet moet voorgeschreven zijn door een arts of diëtist. Diëten die uit vrije keuze worden gevolgd, zijn niet aftrekbaar.
-
Dieetlijst van de Belastingdienst: Alleen diëten die op de dieetlijst van de Belastingdienst staan, komen in aanmerking voor aftrek. Raadpleeg deze lijst om te zien of uw dieet hiervoor in aanmerking komt.
-
Dieetbevestiging: U heeft een bevestiging van uw arts of diëtist nodig als bewijs dat het dieet medisch noodzakelijk is. Deze bevestiging hoeft niet met de belastingaangifte meegestuurd te worden, maar dient bewaard te worden voor een eventuele controle. Deze kun u aanvragen bij de dietist (zelf al deels ingevuld) wanneer de Belastingdienst hierom vraagt.
Het aftrekbare bedrag is een vast bedrag dat afhankelijk is van het soort dieet en vermeld staat in de dieetlijst van de Belastingdienst. Let op dat supplementen en andere aanvullende kosten meestal niet aftrekbaar zijn, tenzij deze specifiek door de arts zijn voorgeschreven en in de lijst zijn opgenomen.
Link:
Dieetbevestiging Belastingdienst:
Het beroep: Diëtist.
Wat doet een diëtist?
Een diëtist is een zorgprofessional (paramedici) die zich richt op het geven van wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies voor uiteenlopende gezondheidsproblemen en -doelen. Hoewel diëtisten vaak geassocieerd worden met overgewicht en afvallen, is hun expertise veel breder. Ze ondersteunen cliënten niet alleen bij gewichtsmanagement, maar ook bij diverse medische aandoeningen waar dieetadvies een belangrijke rol speelt. Enkele voorbeelden zijn:
-
Metabole en hormonale problemen: zoals diabetes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk.
-
Maag- en darmklachten: zoals constipatie, een spastische darm, en voedselintoleranties.
-
Eetstoornissen: begeleiding en herstelondersteuning bij problemen zoals anorexia en boulimia.
-
Allergieën en intoleranties: voedselallergieën en intoleranties vereisen specifieke aanpassingen in de voeding.
-
Levensfasen en bijzondere omstandigheden: zoals zwangerschap, waar voeding aangepast moet worden voor moeder en kind.
Iedere dietist heeft haar/zijn eigen specialisatie(s).
Opleiding en (Her)Registratie
De titel "diëtist" is wettelijk beschermd. Diëtisten hebben een vierjarige HBO-opleiding in Voeding en Diëtetiekafgerond, ook bekend als de Bachelor of Health and Science. Om hun registratie in het Kwaliteitsregister Paramedici te behouden, moeten diëtisten elke vijf jaar een herregistratieproces doorlopen, waarbij zij onder andere aantonen dat zij bijscholingen hebben gevolgd en hun beroep actief uitoefenen. Dit waarborgt dat diëtisten altijd up-to-date zijn met de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van voeding en gezondheid.
Contractvrije zorg.
Contractvrije zorg bij een diëtist: wat houdt dit in?
Een contractvrije diëtist kiest ervoor geen contracten af te sluiten met zorgverzekeraars. Deze werkwijze heeft enkele specifieke kenmerken en biedt zowel voordelen als aandachtspunten voor cliënten:
-
Financiële onafhankelijkheid en privacy: Een contractvrije diëtist is niet gebonden aan de voorwaarden van zorgverzekeraars, wat hen meer vrijheid geeft in hun behandelmethoden. Cliënten betalen rechtstreeks voor de consulten en ontvangen na elk consult een factuur. Dit vergroot de controle over welke informatie wel of niet gedeeld wordt met verzekeraars, omdat gegevens zoals behandelverslagen enkel tussen diëtist en cliënt blijven.
-
Declareren bij de zorgverzekeraar: Cliënten van een contractvrije diëtist kunnen de factuur zelf indienen bij hun zorgverzekeraar voor een (gedeeltelijke) vergoeding, afhankelijk van hun polis:
-
Restitutiepolis: vergoedt doorgaans tot 100% van de consultkosten bij een niet-gecontracteerde diëtist.
-
Naturapolis: vergoedt een percentage, vaak tussen 60% en 100%, afhankelijk van de polisvoorwaarden en het type verzekeraar. Let op: in sommige gevallen biedt een naturapolis helemaal geen vergoeding.
-
-
Eigen verantwoordelijkheid: De cliënt is zelf verantwoordelijk voor het betalen van de factuur, los van het declaratieproces bij de verzekeraar. Dit betekent dat betaling direct na het consult aan de praktijk voldaan moet worden. Digitale consulten worden voorafgaand aan het consult voldaan.
-
Kwaliteit en registratie: Contractvrije diëtisten, zoals bij Dietistenpraktijk DDietist/ The Holistic Dietician, zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP), wat betekent dat zij voldoen aan strikte kwaliteitsnormen en regelmatig bijscholingen volgen. Ook zijn ze vaak aangesloten bij professionele verenigingen zoals de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en Natuurdiëtisten Nederland (NDN), wat hun expertise verder waarborgt.
Kortom, contractvrije zorg biedt zowel de diëtist als de cliënt meer autonomie en privacy, maar vraagt wel aandacht voor de polisvoorwaarden van de zorgverzekering om te weten wat er vergoed wordt.
Waarom ik voor contractvrije zorg heb gekozen?
Er zijn verschillende redenen waarom ik ervoor gekozen heb om als diëtist contractvrij te werken. Deze keuze biedt niet alleen voordelen voor mij als behandelaar, maar ook voor mijn cliënten. Hier zijn de belangrijkste redenen:
Onafhankelijkheid en privacy: Bij een contractvrije diëtist staat de relatie tussen de cliënt en de behandelaar centraal. Er is geen inmenging van zorgverzekeraars in de therapie of behandeling, wat betekent dat ik samen met de cliënt volledig kan bepalen welke behandelmethode het beste werkt. Bovendien wordt de privacy gewaarborgd, aangezien ik geen persoonlijke gegevens hoef te delen met de zorgverzekeraar.
Meer behandelvrijheid: Zonder contracten met zorgverzekeraars heb ik meer vrijheid om behandelingen op maat aan te bieden, bijvoorbeeld door in mijn holistische benadering verschillende zorgaspecten te integreren. Dit maakt het mogelijk om de behandeling af te stemmen op de unieke behoeften van de cliënt, zonder me te moeten houden aan opgelegde restricties van zorgverzekeraars.
Minder administratieve rompslomp: Het afsluiten van contracten met zorgverzekeraars gaat vaak gepaard met veel administratieve verplichtingen en kosten (denk aan het declaratieprogramma). Door te kiezen voor contractvrije zorg kan ik mijn tijd en middelen beter besteden aan vakinhoudelijke zaken en mijn cliënten beter ondersteunen, zonder te worden beperkt door administratieve eisen.
Zelfstandigheid in praktijkvoering: Ik voel me minder gebonden aan regels die per zorgverzekeraar kunnen verschillen, wat mijn praktijkvoering flexibeler en efficiënter maakt. Dit stelt mij in staat om de zorg die ik bied volledig af te stemmen op de wensen van mijn cliënten.
Reactie op de vraag of ik geen contract heb met de zorgverzekeraar?:
"Ja, dat klopt! Ik werk volledig contractvrij. Ik heb in het verleden contracten met zorgverzekeraars gehad, maar ben sinds 2014 gestopt vanwege zorgen over de privacy van mijn cliënten. Bij gecontracteerde zorg moet de diëtist vaak persoonlijke gegevens van de cliënt delen, zoals de hulpvraag en informatie uit het dossier. Dit staat soms behandelingen in de weg, vooral als er sprake is van een brede holistische aanpak. De kosten zijn nagenoeg gelijk als bij een gecontracteerde diëtist, met vaak slechts een verschil van 1-2 euro per kwartier. Zorgverzekeraars sturen je soms liever naar een gecontracteerde diëtist omdat zij meer inzicht hebben in je gegevens, wat mogelijk marketingtechnisch wordt benut. Ik bied je graag meer informatie over dit onderwerp aan op mijn website: Contracvrije dietist en vergoedingen.
Vergoeding bij contractvrije zorg:
Wanneer de zorgverzekeraar aangeeft een percentage van de dieetbehandeling te vergoeden, geldt dit zowel voor gecontracteerde als ongecontracteerde diëtisten. De vergoeding wordt meestal berekend op basis van een marktconform tarief van ongeveer 50-60 euro per uur, wat voor zowel net afgestudeerde diëtisten als voor diëtisten met meer ervaring hetzelfde basisbedrag is.
Deze keuze voor contractvrije zorg stelt mij in staat om de zorg die ik bied volledig te richten op wat het beste is voor de cliënt, zonder inmenging van zorgverzekeraars.
FAQ - Vergoeding & Verzekering
Vraag:
Beste Dascha, ik wil graag een intake inplannen. De voorwaarde is dat mijn verzekering het vergoedt. Wat is het verschil tussen een gecontracteerde diëtist en een diëtist zonder contracten?
Antwoord:
Beste (naam),
Ik begrijp dat het soms verwarrend kan zijn, en ik leg het graag uit. Onze praktijk werkt contractvrij, wat betekent dat wij geen contracten hebben met zorgverzekeraars. Dit betekent dat je de kosten van de consulten zelf eerst betaalt en daarna de facturen kunt indienen bij je zorgverzekeraar. De hoogte van de vergoeding hangt af van je zorgverzekering, het type polis en de dekking die je hebt.
Vroeger werkte ik met gecontracteerde zorg (tot 2014), maar ik ben gestopt omdat ik vond dat dit de transparantie voor cliënten niet ten goede kwam.
Bij een gecontracteerde diëtist worden alle gegevens die in de sessies worden besproken gedeeld met de zorgverzekeraar. De diëtist is ook gebonden aan protocollen die vaak standaard zijn (zoals de Schijf van Vijf). Dit kan de behandelvrijheid beperken en soms niet aansluiten bij persoonlijke of holistische behandelingen.
Een contractvrije diëtist heeft volledige vrijheid om de behandeling af te stemmen op jouw persoonlijke behoeften. Alles wat in het consult wordt besproken, blijft tussen jou en de diëtist. Er wordt geen informatie gedeeld met de zorgverzekeraar zonder jouw toestemming. Na betaling stuur je zelf de factuur naar je verzekeraar om deze te declareren.
Voor zowel gecontracteerde als contractvrije diëtisten geldt dat je meestal een eigen risico hebt (standaard €385 per jaar, afhankelijk van je polis). Ook de vergoeding per consult is een marktconform tarief, vastgesteld door de zorgverzekeraar, ongeacht of de diëtist wel of niet gecontracteerd is. Dit tarief wordt vaak niet transparant gemaakt bij gecontracteerde diëtisten, omdat de kosten aan het eind van de behandeling worden gefactureerd. Bij een contractvrije diëtist worden de kosten vooraf gefactureerd, zodat je precies weet wat je betaalt.
Het is belangrijk om bij je zorgverzekeraar na te vragen wat hun specifieke vergoeding is en welk percentage van het marktconforme tarief zij vergoeden. Helaas is het systeem van vergoedingen soms ingewikkeld, maar ik help je graag als je meer vragen hebt!
Met vriendelijke groet,
Dascha Willemsen, The Holistic Dietician.
Hoe ziet het behandeltraject eruit?
Het behandeltraject bij een diëtist is nooit standaard, aangezien het volledig afhangt van de specifieke hulpvraag van de cliënt.
Na een intakegesprek (met een kosten van €180) wordt in overleg met de cliënt een behandelplan opgesteld, waarin we samen beslissen hoe vaak vervolgconsulten nodig zijn en wat de duur van de behandelsessies zal zijn. Dit traject is dus altijd flexibel en afgestemd op de behoeften en wensen van de cliënt. De frequentie van afspraken en de duur van het behandeltraject worden aangepast op basis van de voortgang, de besproken adviezen en eventuele thuisoefeningen.
Vervolgconsulten:
Na het intakeconsult kan er gekozen worden voor verschillende soorten vervolgconsulten, afhankelijk van de situatie:
-
Kort consult (30 minuten – €76)
-
Middellang consult (45 minuten) (weinig gekozen)
-
Lang consult (60 minuten – €126)
De tarieven voor de consulten zijn inclusief de standaard voorbereiding en nabewerking van het dossier. Alle consulten (behalve het intakegesprek) worden gefactureerd op basis van de tijd die de diëtist daadwerkelijk met de cliënt heeft doorgebracht, evenals de benodigde tijd voor dossierwerk en administratieve taken.
Ben je geïnteresseerd in evaluatie van Lab waarden / onderzoeken / rapporten?
Dan geldt hiervoor een toeslag die kan variëren (afhankelijk van benodigde indirecte tijd) van 56-112 euro.
Dossierwerk & Tarieven:
Het tarief voor dossierwerk, inclusief voor- en nabereidingstijd, is voor elke sessie hetzelfde, namelijk 15 minuten. Dit is de tijd die de diëtist minimaal besteedt aan het voorbereiden en afronden van het dossier, ongeacht de lengte van het consult. Deze tijd wordt niet extra gefactureerd bovenop de consulttijd, wat betekent dat de cliënt niet extra betaalt voor de benodigde administratieve werkzaamheden.
Indien er na het consult extra werk nodig is, zoals een uitgebreide uitwerking van de besproken punten of aanvullende hand-outs, kan dit wel tot extra kosten leiden. Dit gebeurt altijd in overleg met de cliënt.
Het behandeltraject is dus altijd op maat, met een flexibele planning die aangepast kan worden aan de persoonlijke behoeften van de cliënt.
Wat zijn de tarieven voor een behandeltraject?
De tarieven voor het behandeltraject kunnen variëren afhankelijk van de hulpvraag van de cliënt. Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende consulten en hun kosten:
Week 1:
-
Optioneel: Clarity call
-
Telefonisch of digitaal (videobellen): Gratis
-
In de praktijk: €48
-
Annulering binnen 24 uur of no-show: €38
-
De diëtist stuurt intakeformulieren, een voedingsdagboek en algemene voorwaarden naar de cliënt. De cliënt stuurt deze documenten, samen met relevante informatie zoals labtests, ingevuld terug.
Week 2 (of Week 1 indien geen kennismaking):
-
Intakeconsult (digitaal)
-
60 minuten directe tijd, 60 minuten indirecte tijd (voorbereiding, administratie): €180.
-
2. Toeslag voor analyse van labonderzoek:
-
-
Klein lab (zoals bloeduitslagen): +€56
-
Groot lab (zoals darmonderzoek): +€112
-
De diëtist zal het ingevulde intakeformulier doorleiden en het persoonlijke dossier opstellen. Het is mogelijk om labresultaten uit te laten werken, wat een extra kosten met zich meebrengt.
Week 3 of 4:
-
Lang consult (digitaal)
-
40-60 minuten directe tijd, 15-20 minuten indirecte tijd (dossier): €126
-
Informatie, coaching en handouts op basis van de hulpvraag.
-
Week 5 of 6 (of Week 4 indien geen kennismaking):
-
Vervolgconsult (digitaal)
-
Lang consult (40-60 minuten directe tijd, 15-20 minuten indirecte tijd): €126
-
Kort consult (30 minuten directe tijd, 15-20 minuten indirecte tijd): €76
-
De frequentie van vervolgconsulten wordt in overleg met de diëtist vastgesteld op basis van de hulpvraag en voortgang.
Optioneel: Persoonlijk Voedingsplan
-
6-8 uur indirecte tijd, inclusief 10-15 opties voor maaltijden (ontbijt, lunch, avondeten, snacks) en aanvullende informatie (zoals hormoonbalans, recepten, enz.): €250
-
Dit voedingsplan is een uitgebreid document dat langere tijd bruikbaar is, op maat gemaakt voor de cliënt.
-
Extra toeslagen: (optioneel)
-
Ouderoverleg of disciplinair overleg: Wordt in overleg met de cliënt berekend.
Voordelen van digitale consulten:
-
Flexibiliteit: Digitale consulten maken het mogelijk om last-minute afzeggingen in overleg met de diëtist te regelen.
-
Overgebleven tijd: Als er meer tijd dan gepland overblijft tijdens een digitaal consult (bijvoorbeeld 30 minuten of langer), kan dit als "tegoed" worden meegenomen naar een volgend consult, zonder dat er extra kosten worden gerekend, behalve de administratietijd van €28.
Dit behandeltraject biedt een flexibele en op maat gemaakte aanpak, waarbij de cliënt samen met de diëtist het meest geschikte pad kiest op basis van persoonlijke behoeften en voortgang.
Zijn er Spoed-consulten of Weekend-consulten mogelijk? (avond of weekend)
Ja, spoed-consulten of weekend-consulten zijn mogelijk, maar dit is altijd in overleg met de diëtist (in sommige perioden behoort dit tot de mogelijkheden, soms ook niet). Voor deze consulten wordt een toeslag van €28 per consult bovenop het reguliere 30-min-consulttarief berekend (+ 56 euro voor een uurconsult). Dit geldt ook voor avondconsulten en consulten op zaterdagen of zondagen.
Is het mogelijk om een los consult te plannen, zonder heel traject aan te gaan? (bijvoorbeeld alleen wegen of korte vragen)
Je kunt zeker een kort consult inplannen als je alleen vragen wilt stellen of een lichaamsanalyse wilt doen bij de dietist (bijvoorbeeld met de Beurer weegschaal - alleen mogelijk in de praktijk op locatie).
Als je echter medische of persoonlijke factoren wilt bespreken (zoals ziektebeelden, medicijngebruik, of een specifiek dieetadvies), wordt het aanbevolen om een intakeconsult in te plannen. Dit zorgt ervoor dat de diëtist je situatie goed kan begrijpen en een persoonlijk advies kan geven.
Declareren bij de Zorgverzekering
De cliënt is zelf verantwoordelijk voor het navragen van de vergoeding bij de zorgverzekering. Omdat de diëtistenpraktijk contractvrij werkt, kan de praktijk geen invloed uitoefenen op de hoogte van de vergoeding voor dieetadvisering. Je kunt je zorgverzekeraar raadplegen om te achterhalen hoeveel je vergoed krijgt voor dieetadvies en of je eigen risico van toepassing is.
Digitale consulten: Facturen dienen voorafgaand aan de behandeling te worden voldaan en worden via e-mail verzonden. Het is belangrijk om de vergoeding bij je verzekeraar na te vragen, en je kunt ook informatie vinden via bijvoorbeeld Independer, al kunnen hier geen rechten aan worden ontleend.
Wat is een voedingsplan en hoe wordt het gemaakt?
Een voedingsplan is volledig persoonlijk en wordt op maat gemaakt op basis van jouw specifieke behoeften. De diëtist berekent de benodigde calorieën, houdt rekening met je medische situatie, hormoonbalans, en zorgt ervoor dat je voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt om tekorten te voorkomen. Het voedingsplan is ontworpen om lange tijd als richtlijn te dienen, behalve als er grote veranderingen in je leven plaatsvinden (zoals ziekte of zwangerschap), die aanpassing van het plan vereisen.
Hoe ziet het voedingsplan eruit?
-
Het voedingsplan bevat maaltijdopties voor alle momenten van de dag: ontbijt, lunch, diner en eventuele snacks, afhankelijk van jouw specifieke situatie en hulpvraag.
-
Elke maaltijd wordt gedetailleerd uitgewerkt, met ingrediënten, hoeveelheden (in cups, grammen) en variatiemogelijkheden.
-
Voor elke maaltijd kunnen er 10-12 maaltijdopties worden gegeven, afgestemd op jouw behoeften.
-
Het plan is uitgebreid, vaak zo’n 18-22 pagina’s in PDF-formaat, met extra uitleg over hormonen, voedingscombinaties, sportvoeding, en supplementenadvies. Wil je alleen een voedingsplan zonder deze extra uitleg, dan is het plan meestal rond de 10 pagina's lang.
Hoeveel tijd kost het om een voedingsplan te maken? Het opstellen van een voedingsplan kost de diëtist gemiddeld 6-8 uur, soms zelfs meer, afhankelijk van de complexiteit van je situatie. De diëtist gebruikt de gegevens uit het intakeformulier en de informatie die je tijdens consulten verstrekt om het plan op maat te maken.
Variaties in het voedingsplan: Er bestaat de mogelijkheid om een beknopter plan op te stellen, wat minder uitgebreid is, en dat tegen een lager tarief beschikbaar is. De hoeveelheid maaltijdopties en pagina's kan variëren afhankelijk van jouw specifieke hulpvraag.
Als je een voedingsplan wilt laten opstellen, kun je dit met de diëtist bespreken om de beste optie voor jouw situatie te kiezen.
Hoe lang zijn de pakketten en kaarten geldig?
Pakketten en kaarten hebben een bestedingstermijn van 6 maanden. Als de behandeling tijdelijk moet worden onderbroken, blijft het tegoed voor de consulten beschikbaar, maar het moet binnen 6 maanden na aankoop worden gebruikt. Indien er onvoorziene omstandigheden zijn, zoals ziekte, kan in overleg met de diëtist een nieuwe geldigheidsdatum worden afgesproken.
Werken diëtisten samen met sponsoren, bedrijven en producten?
Dietistenpraktijk DDietist/ The Holistic Dietician is een onafhankelijke praktijk en gaat geen betaalde samenwerkingen of sponsorschappen aan. De diëtist adviseert alleen producten of bedrijven waarin zij zelf gelooft en altijd op basis van wetenschappelijke kennis of ervaring. De samenwerking met praktijken, bedrijven of producten gebeurt alleen als het daadwerkelijk voordeel oplevert voor de cliënt, zonder enige financiële drijfveer voor de diëtist.
Waar is het uurtarief van een holistisch klinisch diëtist op gebaseerd?
Het uurtarief van een diëtist wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder:
-
Opleiding en ervaring: Het tarief weerspiegelt de kennis en ervaring die de diëtist heeft opgedaan door studie, specialisaties en werkervaring.
-
Locatie: De praktijklocatie heeft invloed op het tarief, omdat praktijken in grote steden of dure huurmarkten hogere kosten hebben.
-
Vaste lasten van de praktijk: De diëtist heeft een reeks kosten die gedekt moeten worden door het tarief, zoals websitebeheer, administratie, marketing, verzekeringen, pensioen, bijscholingen, beroepsverenigingen, het kwaliteitsregister, programma's (denk aan Microsoft, Zoom abonnement, etc), huurkosten, en belastingverplichtingen.
Deze kosten worden meegenomen in het tarief dat de cliënt betaalt, wat ook de dagelijkse operationele kosten van het runnen van de praktijk dekt.
Het Persoonlijke Voedingsplan:
Frequently asked Questions
Navraag rondom de hoogte van de vergoeding bij de zorgverzekering.
In vele gevallen vraagt de zorgverzekering naar codes van de ongecontracteerde diëtist, om de kwaliteit te bepalen.
Hierbij belangrijke codes van The Holistic Dietician, Dietistenpraktijk DDietist:
- Kamer van koophandel: 51030284
- Kwaliteitsregister Paramedici: 89912937389
- Nederlandse Vereniging van Dietisten: Lidnr. 957147
- AGB code praktijk: 24051308
- AGB code dietist / behandelaar: 24003370
Wil je een behandeling starten?
Tip: Schaf een mooi notitieboekje aan, voor aantekeningen tijdens consulten (en oefeningen) (naast de hand-out die je ontvangt en of actiepunten na een consult van de diëtist).
Voorbeeld: Hiernaast (hierboven bij een smartphone) zie je een 'uitgelegd' persoonlijk voedingsplan - zeer uitgebreid - op de persoon berekend. Zeer veel maaltijd keuzes op macro- & micronutriënten behoefte, op persoonlijke smaakvoorkeuren, doelen, medische situatie, leefstijl(doelen), psyche, hormonen, spiritualiteit, beweging, suppletie, etc. (Voedingsplan inhoud is afhankelijk van de hulpvraag(vragen) van de cliënt.
Wat kun je verwachten van het persoonlijke voedingsplan? (per hulpvraag kan het persoonlijke voedingsplan verschillend in informatie, bladzijden, opties in maaltijden)
(optioneel)
> introductie rondom de berekening van het voedingsplan.
> leefstijl adviezen / tips.
> supplementen adviezen.
> Naar persoonlijke behoefte/situatie, extra informatie, zoals bijv. Intermittent fasting.
(standaard)
>> Diverse ontbijt-opties
>> Diverse tussendoortjes-opties (indien van toepassing en gewenst)
>> Diverse lunch-opties
>> Hoe stel je een avondmaaltijd samen (per voedings-categorie (koolhydraat-, eiwitten-, vetten-, groenten- bronnen) - eventueel recepten-site adviezen.
Elk voedingsplan is uniek, omdat ieder mens uniek is. Persoonlijke voedingsplannen geven (aan de hand van de persoonlijke hulpvraag)
maaltijden weer, producten/voedingsmiddelen, hoeveelheden (cups en grammen), bereidingswijze, en macro-categorie aan (koolhydraat-, eiwit-, vettenbron aan per voedingsmiddel.
Dietistenpraktijk DDietist heeft zelf een programma ontwikkeld om deze voedingsplannen op deze manier te berekenen voor ieder individu.
Consultations in English and Dutch
Remote, Digital consultations, Worldwide consultations....
Paramedical & Holistically
Join our
online Holistic
coaching
with 100% personal approach