top of page
Relaxation, homonal balance, brain balance, psychology

Voedingspsychologie.

Voedingspsychologie of nutritionele psychologie is de wetenschap van de manier waarop voedingsstoffen je stemming, je emoties, je manier van denken en je gedrag beïnvloeden. Je voedingsinname kan van grote invloed zijn op je stemming en gezondheid.

 

Hoeveel vitaminen, mineralen, verzadigde of onverzadigde vetten en suiker of zoetstof je opneemt kan een grote rol spelen bij:

  • je gevoelens: stemming, stress, emoties (angst, somberheid, frustratie) en prikkelbaarheid;

  • je denken: negatief denken, piekeren, laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen, concentratievermogen, geheugen, ADHD symptomen, of een ‘mistig’ hoofd.

  • je gedrag: wat je eet bepaalt mee wat je later op de dag eet, een suikerverslaving, je daadkracht en doorzettingsvermogen;

  • je lichamelijke sensaties: energiepeil, pijn, drang naar suiker, koffie, alcohol of oppeppende middelen;

  • je slaapkwaliteit;

  • overgewicht;

  • darmklachten zoals constipatie, gasvorming, prikkelbare darm syndroom of een opgeblazen gevoel;

  • je immuunsysteem: hoe vaak je ziek bent en allergieën.

De rol van voeding — en de rest van je levensomstandigheden— speelt zelfs een rol op het niveau van je genen. Wat je eet beïnvloedt de expressie van je genen. Dit is het domein van de epigenetica. We kunnen zelf (deels) onder controle hebben wat we eten. Je lot is dus niet in de sterren geschreven. 

Wat is het belang van voedingspsychologie & nutritionele psychologie?

De meeste mensen vinden het logisch dat voeding een invloed heeft op je gezondheid en hoe je je voelt, maar voor velen is het onduidelijk hoe groot deze invloed eigenlijk is. Ook weten maar weinigen hoe deze twee elkaar precies beïnvloeden. Bovendien bestaan er veel controverses over wat gezonde voeding is. De meeste informatie verspreid via de media is ofwel verouderd, ofwel — bewust of onbewust — verkeerd voorgesteld. Er zijn veel (financiële) belangen mee gemoeid en de ene hype volgt de andere op. Ook zijn er veel voedingsdeskundigen zonder geschoolde of medische achtergrond die informatie verspreiden.

Tenzij je er een paar jaar van je leven aan spendeert om je in deze materie te verdiepen, is het moeilijk om een eigen, onderbouwde mening te vormen.

Nutritionele psychologie is een relatief nieuwe tak binnen de psychologie. Dit is echter verwonderlijk vermits het zo’n logische combinatie is. Eten is een noodzakelijk onderdeel van het leven, maar het is ook zó veel meer dan alleen het nuttigen van voedingsstoffen. Het heeft immers niet enkel een enorme invloed op onze algemene gezondheid, maar ook op hoe we ons voelen, hoe we denken én hoe we ons gedragen, hoe we ons ontwikkelen én deze ontwikkeling weer doorgeven aan onze kinderen! Nutritionele psychologie ontwikkelt methoden om je stemming en emoties te optimaliseren via gezonde voeding en supplementen.

Dietistenpraktijk DDietist is dé plek waar kennis op het (medische, hormonale, orthomoleculaire)voedingsvlak, psychische & holistische vlak samenkomen.

(Voedings-)Psychologie

Voedingspsychologie

'Brain balance, Psychology, Spirituality, Relaxation, Nutritional intake, Purpose, Balance;
Holistic Healing'.

'Niet iedereen voelt zich prettig of gelukkig bij dezelfde BMI, gewicht, spier-, vet- en vocht- balans, dat is voor iedereen anders...' (een gezond gewicht valt in een wijde range).

Consultations in English and Dutch
Remote, Digital consultations, Worldwide..
Paramedical & Holistically

Join our

online Holistic

coaching

with 100% personal approach

Holistisch dietist, voedingspsycholoog, polyvagaal therapie, zenuwstelsel, microbioom, darmen
bottom of page