top of page
FreeStyle Libre glucosemeter bloedglucose diabetes bloedsuikerspiegel insuline

Bloedglucose.

Bloedglucose schommelingen kunnen veroorzaakt worden door leefstijl inrichting en voeding. De diëtist geeft inzichten in jouw voeding en leefstijlpatronen en de verbeteringen die uitgevoerd kunnen worden ten aanzien van de hormonale balans (insuline en cortisol). Ook kan er diepere uitleg worden gegeven over deze hormonen en de invloed op en oorzaken van veranderingen op het lichaam. Denk aan o.a. de invloed van en op; slaap (nachtrust), energie, humeur (emoties / gevoelens) (en emotionele triggers), gezondheid, gewicht, concentratie, keuzes in voeding (fysiologische triggers), etc. (algeheel welbevinden).

 

FreeStyle Libre glucosemeter- inzicht in je bloedglucose waarden.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van Diabetes Mellitus is het bepalen van de glucosewaarde, maar ook cliënten zonder Diabetes kunnen voordeel hebben bij inzichten in hun bloedglucose waarden. 

 

De FreeStyle Libre glucosemeter kan zonder vingerprik de glucosewaarde bepalen. Een kleine sensor die u/je op de achterkant van uw/je bovenarm draagt, meet dag en nacht automatisch de glucose en slaat deze voortdurend op.

De gegevens die gemeten worden door de FreeStyle Libre glucosemeter kunnen u/je en uw/je diëtist meer inzicht geven in de oorzaak van eventuele glucoseschommelingen in uw/je bloed. Voeding, stress en beweging kunnen ook een belangrijke rol spelen in deze schommelingen. Daarnaast kunt u/je samen met uw arts, diëtist en/of diabetesverpleegkundige de waarden bespreken om uw behandeling te optimaliseren.

Freestyle Libre in basispakket diabetespatiënten.

Voor patiënten met diabetes type 1 en type 2 met een intensieve insulinebehandeling wordt de Freestyle Libre in de meeste gevallen vergoedt vanuit het basispakket van de verzekering. Het is ook mogelijk om de Freestyle Libre zelf aan te schaffen (voor cliënten die niet in aanmerking komen voor (volledige) vergoeding (voor cliënten zonder diabetes bijv.)

Veilig gebruik

Het gebruik van de Freestyle Libre wordt nu voor veel meer patiënten mogelijk. De zorgverzekeraar stelt de eis dat vooraf een scholing (workshop of e-learning) wordt gevolgd. Deze scholing is belangrijk om op een veilige en goede manier de sensor te gebruiken en gegevens te interpreteren.

Ook is het belangrijk dat u samen met uw diabetesverpleegkundige tijdens de volgende bezoeken een duidelijk behandeldoel afspreekt over het gebruik van de Freestyle Libre.

Wil je/Wilt u de Freestyle Libre zelf aanschaffen en in gebruik nemen tijdens een behandeling (Holistische dietetiek)? dan is deze voorscholing niet nodig en kan de Holistisch diëtist uitleggen hoe het apparaat in gebruik kan worden genomen op veilige wijze.

De FreeStyle Libre glucosemeter bestaat uit 2 delen:

Deel 1

Deel 1 is een sensor die u op de achterkant van uw bovenarm draagt. De sensor zit op de huid en een kleine flexibel naald zit onderhuids. Automatisch meet deze dag en nacht de glucose. De sensor slaat de metingen voortdurend op. U draagt de sensor 14 dagen en kunt deze eenvoudig zelf aanbrengen. De sensor is waterdicht en kan worden gedragen tijdens baden, douchen, zwemmen en sporten. Let op: de sensor is maximaal 30 minuten waterbestendig tot een diepte van 1 meter.

Deel 2

Deel 2 is een reader (tevens als glucosemeter met strip te gebruiken) waarmee u de waarden kunt scannen door deze in de buurt van de sensor te houden. De waarden zijn zichtbaar op uw reader of (een geschikte) smartphone. Bij elke scan krijgt u uw actuele glucosewaarden en de glucosegegevens van de laatste 8 uur. Verder geeft een trendpijl aan in welke richting de glucose zich beweegt.

Afmetingen van de reader 95 mm x 60 mm x 16 mm, gewicht 65 gram.

Bijbehorende software

Met behulp van de FreeStyle Libre software kunt u een beter inzicht krijgen in glucosepatronen en variabiliteit. Bekijk de website van FreeStyle Libre om de software te downloaden. U kunt deze software ook installeren op uw smartphone.

Hoe moet ik de FreeStyle Libre glucosemeter gebruiken?

Voor het starten met FreeStyle Libre dient u zich/dien je je aan te melden voor een educatie workshop, zodat u/je op de juiste wijze het product leert kennen en gebruiken. Het volgen van deze educatie workshops is een eis die gesteld wordt door de zorgverzekeraar. Als u de Libre al in gebruik heeft en in het verleden al de workshops heeft gevolgd, is het niet nodig deze nogmaals te volgen.

Tijdens een workshop ontvangt u instructie hoe de Libre op de juiste wijze te gebruiken en hoe het LibreView uitleesprogramma werkt. 

U kunt zich/Je kan via het ziekenhuis of onder begeleiding van een diabetesverpleegkundige inschrijven voor de workshop (afhankelijk van de locatie van uw ziekenhuis / diabetesverpleegkundige).

Voor gebruik van de FreeStyle Libre glucosemeter zijn ook duidelijke instructiefilmpjes te vinden op de website van FreeStyle Libre.

(voor cliënten die de FreeStyle Libre zelf aanschaffen en financieren. 

Wat moet ik doen als ik twijfel over mijn gemeten glucosewaarden?

Bij twijfel over de gescande glucosewaarden is het belangrijk om deze te controleren door het doen van een vingerprik.

Meer informatie nodig over deze mogelijkheden; Consulten, begeleiding en waar de FreeStyle Libre aangeschaft kan worden? Maak dan een afspraak met Dietistenpraktijk DDietist.

*Aan informatie op de website kunnen geen rechten worden ontleend; Denk aan mogelijke fouten en onjuistheden in geschrift.

Bloedglucose meting
voor cliënten met diabetes en zonder diabetes.

Tips voor het bevestigen van de Freestyle Libre sensor op je arm:

1. Verwijder haartjes op de plek op je bovenarm waar je de sensor wilt bevestigen/plakken met een scheermesje.

2. Maak je arm schoon met een schone washand en neutrale zeep en laat je arm goed opdrogen aan de lucht, na droogmaken met een schone handdoek.

3. Maak de plek op je arm waar je de sensor wilt bevestigen/plakken goed schoon met alcohol.

4. Plak de sensor op de juiste/gewenste plek op je bovenarm.

5. Plak eventueel een pleister of ronde pleister over de sensor om hem extra goed op zijn plek te houden.

Freestyle libre begeleiding dietist glucose bloedglucose meting
Nuttige links,
Diabetes Vereniging Nederland:
Bloedglucose meten, meter, suiker, glucosewaarden, bloedsuikerspiegel, suikerwaarden,  Freestyle libre
Bloedglucose meten, meter, suiker, glucosewaarden, bloedsuikerspiegel, suikerwaarden,  Freestyle libre
Bloedglucose meten, meter, suiker, glucosewaarden, bloedsuikerspiegel, suikerwaarden,  Freestyle libre

Consultations in English and Dutch
Virtual, Digital consultations, Worldwide..
Paramedical & Holistically

bottom of page